kinderpagina
Interview Annemarie Jorritsma

Woensdag 28 november kregen we hoog bezoek van Annemarie Jorritsma. Sinne uit bovenbouw 2  is familie van haar, vandaar dat ze in onze klas was.

We hebben heel veel vragen aan haar gesteld. Hieronder zie je het verslag:

Wat zou u willen veranderen aan het programma van de VVD? Als jullie het een beetje gevolgd hebben: VVD is de grootste partij in Nederland en Mark Rutte is al heel lang onze leider. Je zit met heel veel compromissen en als je dat heel lang doet vergeet je eigenlijk wat je zelf het beste vindt en daar zijn wij nu heel erg mee bezig, maar ons standpunt is nu eigenlijk Europa nu de buitenwereld heel onveilig is en Amerika, Rusland en Noord-Korea een beetje raar doen gaan we meer samenwerken met Europa voor de veiligheid.

Wat zou uw baan zijn als u niet in de politiek zou zitten? Zangeres, ik kan alleen niet zo heel goed zingen, maar het is wel mijn droombaan.

Wat zou u willen veranderen aan de politiek? Ik zou best wel wat willen veranderen aan de Nederlandse politiek. Wat ik nu wil veranderen is dat partijen wat later in de politiek moeten komen als ze wat groter zijn, maar er zijn nu zoveel kleine partijen dat we dat niet meer kunnen veranderen, want dan moet je de grondwet veranderen en als je de grondwet wil veranderen moet je stemmen en er moet ⅔ van de meerderheid voor zijn en er zijn meer dan ⅓ kleine partijen bij elkaar waardoor dat dus niet meer kan.

Wat vindt u het leukst aan de politiek?
Ik vind het leukst dat mensen die niet in de politiek zitten uit te leggen wat we nou hebben besloten en wat we doen en dat wordt steeds moeilijker omdat we nu Socialmedia en Twitter hebben en bij Twitter kan je korte berichtjes van max 140 tekens plaatsen dus we moeten heel kort onze beslissingen uitleggen, maar onze beslissingen worden ook steeds ingewikkelder waardoor het steeds lastiger wordt om te begrijpen.

Welke media vindt u het leukst?
Als ik eerlijk ben vind ik radio het leukst en dan het liefst radio 1 tussen 8 en 9 want dan zit iedereen in de auto naar zijn werk en op de radio krijg je de tijd om te vertellen en op tv mag je maar 30 sec praten en dat vinden ze nogal veel en op de radio krijg je gewoon de tijd om alles goed uit te leggen.

Wat vindt u van uw werk?
Ik vind politiek leuk en daarom heb ik er voor gekozen. Burgemeester is geen politieke baan. Als burgemeester mag je ook in de politiek maar het hoeft niet. Een burgemeester is er voor mensen in de stad: Als bijvoorbeeld een opening is van de koningsspelen maar ook voor de verdrietige: Er waren een keer 2 jongetjes verdronken en toen moest ik naar de ouders van die jongetjes gaan om te vertellen dat de hele stad met ze meeleeft. Ik ben ook wel eens bedrogen zelf een keer met kogelbrieven en toen werd ik de hele dag bewaakt en dat vond ik maar niks dus toen ik ging golfen liet ik ze de golfballetjes halen.

Wat vindt u het lekkerste eten?
Het lekkerste vind ik eigenlijk dingen waar ik dik van word zoals: slagroom, tiramisu en dat soort dingen
Lekkerste gerecht: Heel veel! Bijna alles eigenlijk.

Waarom heeft u dit werk gekozen?
Ik woonde in Friesland en ik kreeg een kind. Vrouwen hadden normaal geen baan (dat deed de man) Toen ben ik lid geworden van de VVD. Vergadering van de gemeenteraad was flexibel, omdat het werk meestal ‘s avonds was. Later ging ik studeren (toen ik bij de gemeenteraad zat) Bij die cursussen leerde ik van alles, ook moeilijke woorden zoals; abonnement, motie, begroting. Ik leerde ook wat die dingen zijn.

Waar woonde u?
Ik woonde in een klein dorpje dat Hengelo Gelderland heet.

Vond u naar school gaan leuk?
Op de lage school vond ik het heel leuk en op de middelbare ook nog wel, maar mijn probleem was dat ik geen idee had van wat ik later wilde worden. Meisjes werden niet opgevoed met het idee dat ze later hun eigen brood moesten gaan verdienen. Je moest even gaan werken dan ging je trouwen en daarna bleef je thuis.

Wat vindt u van Mark Rutte?
Per week spreek ik hem ongeveer een keer. Ik vind hem bijzonder, omdat hij nooit moe is en altijd vrolijk.

Wat deed u als vice-premier?
Ik deed eigenlijk niks. Heel soms een persconferentie, maar eigenlijk nooit, want ik had Kok als premier en die kwam eigenlijk altijd ook al was hij ziek. En een persconferentie geven vond ik heel leuk.

Hoe reist u meestal?
Ik reis meestal met de trein, maar het stuk Almere-Leusden is best onhandig met de trein, dus nu ben ik wel met de auto gegaan. Ik fiets nu ook steeds meer. We hebben ruim een uur met haar gesproken en zijn een hoop wijzer geworden.

Emma en Benjamin